Banner til bryllupstraditioner med æresport og stole

Ingen bryllupsfest uden traditioner og skikke

Faktisk findes der så mange skikke og traditioner, at man behøver en komplet liste for at holde styr på dem alle sammen. Så det får I her. Nogle skikke får smilet frem, mens andre er af den ældre type , der tendenserer til overtro. Vælg derfor hvilke skikke og traditioner, I vil inkludere i jeres bryllup, så det giver mening for jer og jeres store dag.

Traditioner og skikke for bruden

Brudekjolen

Brudekjolen holdes som regel i en lysere farve som hvid, creme, gylden. Den hvide kjole symboliserer renhed, uskyld og glæde. Kjolen må ikke syes af bruden selv, da hver sting, hun syr, symboliserer en tåre, hun vil græde i ægteskabet. Og så må gommen ikke se brudekjolen før brylluppet, da det bringer uheld.

Brudesløret

Det er ikke alle brude, der vælger at bære slør på den store dag, men vælger du at bære slør, så får du her traditionerne, der er forbundet med det. Brudesløret er egentlig et tegn på jomfruelighed og uskyld. Personligt synes jeg, at bruden skal være 100% sikker, før hun siger nej til at bære slør på den store dag, da hun kun har mulighed for at gøre det denne ene dag. Vælger bruden at bære en blomsterkrans, kan et slør være en tand for meget.

Nogle brude drømmer om at bære et slør med kysseslør (slør, der dækker ansigtet), fordi de synes, det er romantisk, eller fordi de har set det i en romantisk komedie. Kyssesløret har faktisk en speciel historie. Det siges, at man ved ægteskaber indgået mellem familier, altså hvor parret ikke havde mødt hinanden før brylluppet, gav bruden kysseslør på, så det først var efter ægteskabets indgåelse, at gommen fik sin brud at se. Mest af alt for, at han ikke stak af, hvis han ikke syntes om synet af sin kommende kone.

Brudesko

Der er faktisk mange traditioner forbundet med brudeskoene, som mange kommende brude ikke kender til. Brudeskoene skal f.eks. være helt nye. Efter brylluppet må bruden ikke give eller smide skoene væk, ligesom de ikke må lånes ud til andre. Ifølge gammel overtro vil ægteskabet lide samme skæbne som skoene, hvis de går i stykker eller smides ud. Bruden skal selv købe sine brudesko, da bruden ifølge overtro ellers vil løbe væk fra gommen.

Et tips herfra er at købe to par sko, så du kan skifte over til et par mere behagelige sko senere på aftenen, når der skal danses. Det er også en god idé, at du går dine brudesko til, så du ikke blive overrasket af vabler på dagen.

Something old, something new, something borrowed, something blue

Traditionen forskriver, at bruden skal bære noget nyt, gammelt, lånt og noget blåt.

Grunden til, at brude skal bære noget nyt, er, at hun træder ind i en ny fase i sit liv. Hun skal bære noget gammelt for at vise, at hun ikke vil glemme sit liv før ægteskabet. Det lånte symboliserer, at hun bliver del af en ny familie og en ny omgangskreds. Grunden til, at hun skal bære noget blåt, er, at blå symboliserer troskab.

Der findes flere måder at bære noget blåt til sin bryllupsdag. Bruden kan bl.a. bære et strømpebånd med en blå sløjfe, de modige kan hoppe i et par blå sko eller du kan vælge at bære smykker med en blå sten.

Ankomst til ceremonien

Bruden skal ankomme som den sidste til brylluppet. Traditionen forskriver, at hun følges op ad kirkegulvet af sin far eller en anden mandlig slægtning, der giver hende væk på familiens vegne. Bruden har personen, der fører hende op, under sin højre arm, betydende at hun går i venstre side.

Idet bruden træder gennem dørene og orglet spiller, vil gæsterne på begge sider rejse sig.

Traditioner og skikke for gommen

Gommens påklædning

Gommens beklædning kommer med en masse hvis’er. I sidste ende skal han gå med den påklædning, han drømmer om og som passer til jeres bryllupsstil.

Hvis I skal giftes inden kl. 15, må gommen bære et jakkesæt. Når det kommer til farven, så er der frit valg på alle hylder.
Hvis I skal giftes efter kl. 15, lyder traditionen, at gommen bærer kjole og hvidt.
Hvis gommen er en militærperson, bærer han sin gallauniform til brylluppet.

Og et råd herfra: Husk et par ekstra sokker, hvis gæsterne vælger at klippe tæerne af.

Ankomst til ceremonien

Gommen og forloveren møder op i kirken en halv time til tre kvarter, før vielsen finder sted. De finder deres plads ved alteret og kan herfra afvente brudens ankomst med stor forventning og glæde.

Gommen vælger brudebuketten

Hvis I skal følge traditionen, så er det faktisk gommen, der er ansvarlig for at købe brudebuket til bruden og brystbuket til sig selv. Brudebuketten skal ses, som en beskrivelse af bruden set gennem gommens øjne, og valget af hver blomst og hver farve har en symbolsk betydning. Når det så er sagt, så kan visse blomsterbindere skabe en buket ud fra et billede af bruden og en beskrivelse af hendes person. Til tider spørger gommen en veninde til råds og er han heldig, har bruden efterladt et inspirationsbillede eller små hints hos veninden.

Bruden kan vælge at kaste sin brudebuket under festen, her er det de ugifte pigers opgave at gribe buketten. Den, der griber den, er ifølge traditionen den næste, der bliver gift. Traditionen er kommet til Danmark fra USA inden for de seneste år.

Vælger bruden at tage buketten med hjem, må hun ikke stille den i vand, da det i følge traditionen betyder, at ægteskabet bliver et kort et af slagsen.

Ifølge gammel overtro skulle det bringe lykke at lægge brudebuketten på en afdød slægtnings grav.

Traditioner og skikke for brudeparret

Bruden og hendes familie sidder i venstre side af kirken og gommen i den højre side.

Brudens og gommens placering under vielsen er en ren stoledans, så her er det en god idé at få en gennemgang med præsten.

Vielsesringene og deres placering

Vielsesringene er et af de ældste traditioner, der er forbundet med ægteskabet. Ringene symboliserer evigheden sammen og ægteskabets ubrydelige bånd. De fleste brudepar får ægtefællens navn samt bryllupsdatoen indgraveret på ringens inderside.

Når det kommer til ringens placering, så er der delte meninger. Nogle mener, at ringen skal sidde på venstre ringfinger, da gamle myter fortæller om en særlig kærlighedsåre, der skulle løbe direkte fra hjertet og ned i venstre ringefinger. Specielt i USA og Canada er dette kutyme.

I mange europæiske lande bæres vielsesringen på højre hånd. Det er nemlig med den højre hånd, at ægteparret aflægger deres ægteskabsløfte. Her sidder forlovelsesringen på venstre ringefinger og vielsesringen på den højre. Hvis samme ring bruges, så flyttes forlovelsesringen fra venstre til højre ringfinger.

Morgengaven

Morgengaven har både nye og gamle traditioner, og her er det vigtigt, at I vælger den version, I synes bedst om.

Egentlig gives morgengaven først dagen efter brylluppet, hvis man skal følge traditionen, men i dag giver flere brudepar hinanden morgengaven om morgenen på bryllupsdagen. Hvis gaven er et smykke eller et ur, man ønsker ægtefællen skal bære på dagen, skal gaven naturligvis gives om morgenen. Vil I hellere dele oplevelsen med hinanden, kan I med fordel vente til dagen efter brylluppet. Husk hinanden på gaven, da I sikkert har en masse at tale om og tænke på efter en bryllupsdag fuld af minder og indtryk.

Nogle par venter også til deres et års bryllupsdag med at forære hinanden en morgengave. Så kan de fejre deres bryllupsdag og på samme tid sprede udgifterne lidt mere ud.

Morgengaven kan bl.a. være et ur med gravering, et smykke, en oplevelse evt. på bryllupsrejsen eller en særlig ting eller oplevelse, der betyder noget for jer,

Traditioner og skikke ved festen

Bordplanen

Traditionen tro sidder brudens far til højre for bruden. Brudens far har gommens mor til borddame. Gommen har selvfølgelig bruden som borddame til højre og brudens mor til sin venstre side. Ved siden af hende sidder brudens far. Har bruden eller gommen mistet en eller flere forældre, går pladsen til det nærmeste familiemedlem. Derefter kommer forloveren og så bedsteforældrene.

Ifølge gamle traditioner må ægtepar blandt gæsterne ikke have hinanden til bords, sidde ved siden af eller over for hinanden. Forlovede par derimod må derimod ikke skilles ad.

Brudevalsen

Brudevalsen skal danses inden midnat. Imens brudeparret danser, stiller gæsterne sig omkring parret og klapper i takt, mens de bevæger sig tættere og tættere på brudeparret. Til sidst står gæsterne helt op ad brudeparret, der slutter valsen af med et kys.

Herefter klipper de mandlige gæster spidsen af gommens sokker med en saks. Traditionen forskriver, at det skulle forhindre gommen i at gå på frierfødder hos andre kvinder. De kvindelige gæster klipper brudens slør i en masse stykker, da flere stykker betyder mere lykke for bruden. Aftal gerne på forhånd med gæsterne, om de har tænkt sig at klippe i sløret, så de ender med at klippe et familiearvestykke til små lapper.

Skikke og traditioner for gæsterne

Det første, gæsterne skal gøre, er, at møde op i kirken i god tid, så kan se bruden ankomme. Er du gæst på brudens side, sidder du til venstre i kirken og til højre, hvis du er gæst på gommens side. De første rækker i kirken er forbeholdt familien, derefter venner og så bekendte og kolleger. Tag plads så snart I ankommer, det er uhøfligt at gå rundt i kirken og hilse.

Traditionen forskriver, at enlige kvinder følges op ad kirkegulvet til deres plads af familiens herrer. Brudens mor ankommer næstsidst og følges på plads af en af familiens herrer, inden bruden gør sin entré.

Ris eller ej?

Traditionen forskriver, at der kastes ris eller korn på brudeparret efter deres kirkelige vielse. Det skal ses som et symbol på liv og frugtbarhed. I dag er de mere et udtryk for ønsket om en god fremtid. Dog er brugen af ris ikke så populært, da det ser ud til, at fugle har svært ved at fordøje risene. Ved nogle bryllupsfester kastes der også korn efter brudeparret, når de forlader festen.

Gode alternativer til ris er: Fuglefrø/korn, rosenblade, sæbebobler eller konfetti.

Kysse-traditioner

Et bryllup er fuld af kys og kærlighed, så det er med at have styr på de forskellige skikke. Fra omkring 1970’erne startede traditionen med, at når gæsterne slår bestikket mod tallerkenerne, skal brudeparret op og står på deres stole og kysse hinanden. Tramper gæsterne derimod i gulvet, skal brudeparret ned og kysse under bordet.

Dertil kommer traditionen om, hvis bruden går fra bordet under middagen, så må alle de kvindelige gæster kysse brudgommen. Omvendt gælder det for de mandlige gæster, at de må kysse bruden, hvis gommen går fra middagsbordet. Nogle par frabeder sig denne tradition, da de finder den en smugle grænseoverskridende.

Toastmasterens rolle

Toastmasterens fineste rolle er at holde festen i gang under middagen. Det er dennes ansvar at holde styr på taler, sange og andre festlige indslag, der måtte komme. Her er der en regel for rækkefølge:

  • Brudens far eller brudgommen byder velkommen.
  • Toastmasteren introduceres og derfra tager han/hun over. Toastmasteren præsenterer sig selv og kommer med eventuelle praktiske oplysninger om festen.
  • Brudens far tur,
  • Brudgommen.
  • Forloveren.
  • Gommens far.
  • Bruden.
  • Øvrige gæster, familie.
  • Øvrige gæster, venner og bekendte.

Føl jer på ingen måde tvunget til, at alle skal holde en tale, en sang eller komme med et festligt indslag. Ellers får I aldrig spist middagen færdig.

Traditioner internt i familien

Listen er lang, men mange familier og vennegrupper har egne, unikke traditioner og måder at gøre nogle ting på, så lad jer endelig ikke begrænse eller presse af disse. I sidste ende er det jeres bryllupsfest og traditionerne og skikkene skal passe til jer og jeres fest.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *