Det kan være virkelig svært at sætte en pris på et bryllup, for hvad koster et bryllup i kirke og hvad koster et bryllup på rådhuset? Kort sagt, så handler det om jeres ambitionsniveau, kreativitet og pengepunge – for i virkeligheden er der ikke den store forskel. Men I skal ikke snydes for en række tal og gennemsnit, så I selv kan beslutte, hvor jeres budget skal ligge.
I gennemsnit finder omkring 30.000 vielser sted hvert år. August er den mest populære måned at blive viet, mens januar er den måned, hvor færrest par bliver gift. Lidt over hvert tredje par bliver gift i en kirke. Hvert andet par bliver borgerlig viet, det kan f.eks. betyde på rådhuset eller i baghaven. Hvert 20. par vælger at blive gift i udlandet.
Ifølge Gallup koster et gennemsnitligt bryllup 52.606,-. Et kirkebryllup koster i gennemsnit 75.701,- og et rådhus bryllup koster gennemsnitligt 22.688,-.
I følge en undersøgelse udført af Gallup (i 2016) er det gennemsnitlige beløb 52.606,- . Det er en halvering af gennemsnitsbudgettet fra 2011, der lød på 108.737,-. Grunden til at et kirkebryllup ofte bliver dyrere end et rådhusbryllup, er de forventninger, som folk har til et kirkebryllup. Kirkebrylluppet er ofte associeret med en større og mere pompøs fest. Den eneste reelle udgift, der kan gøre et kirkebryllup dyrere end et rådhusbryllup, er, hvis I vælger at blive gift i en kirke, som I ikke er tilknyttet. De fleste præster kræver brugerbetaling, hvis I vil vies uden for deres kirke. En af jer skal dog være medlem af folkekirken og betale kirkeskat.
Sådan lægger I et budget
Det bedste I kan gøre, når I skal lægge et budget: Kom med et bud på, hvor mange penge I overvejer at bruge på hele jeres bryllup. Det skal være et realistisk estimat. Lav et regnark, hvor I tager højde for de største poster og hvor meget I regner med at bruge på hver af posterne. Når alle udgifter er lagt sammen, har I et billede på, hvad jeres bryllup vil koste. Derfra har I mulighed for at op- eller nedjustere udgifterne på de forskellige poster, så I rammer, hvad der i jeres øjne, er et fornuftigt budget.
Her er en liste over de vigtigste poster, I skal huske:
- Lokaler
- Mad & drikke
- Tøj til jer begge
- Smykker
- Transport
- Invitationer, menuer, bordkort, takkekort
- Fotograf
- Blomster
- Musik & underholdning
- Evt. Overnatning
- Evt. Bryllupsrejse
Hvis budgettet ender med at blive en del højere end I havde forventet, så kan I gøre følgende: Lav begge to en top 3 over de tre poster, der er vigtigst for jer at prioritere. Sammenlign bagefter jeres lister. Har I begge prioriteret maden højt? Så kan I med fordel prioritere mad og drikke-posten og måske nedjustere transport-posten. Det er nemt at blive grebet af stemningen, når I skal planlægge det perfekte bryllup, men bare rolig, jeres gæster vil helt sikkert synes, at festen er lige så stor en succes, hvis for eksempel musikken kommer fra en DJ i stedet for et band, eller hvis I dropper at bruge penge på transport og i stedet får flere penge til fotografen. Det kommer helt an på jeres prioriteringer.
Læs også vores overordnede bryllupsartikel, der kan give jer et overblik over nogle af de elementer, der typisk er del af et bryllup.
Finansiering af brylluppet
Når det kommer til at betale for brylluppet, er det ofte en post som parret står alene med. Nogle par er så heldige at få et tilskud fra deres familier, mens andre låner sig til det sidste i banken. Husk at tænke igennem, om et lån er det værd, da renterne til tider kan være ret høje. Det vigtigste er, at I har det godt med jeres budget.
Der er ingen rigtige eller forkerte svar – det er jeres bryllup, det er jeres fest.
Pingback: Bryllup - jeres personlige fest - Livets fester
Pingback: Sådan holder I et billigt bryllup på budget - Livets fester