Banner med hvad præsten siger til et bryllup

Hvad præsten siger til jeres bryllup

Den kirkelige vielser foregår sjældent som i amerikanske film, der er mange danske par i tvivl om, hvad præsten siger i kirken på deres bryllupsdag. Fortvivl ikke, her får I alt, hvad I skal vide.

Først en beskrivelse af den kirkelige vielse og så en video, der meget godt viser, hvordan det hele foregår. I får let et overblik over de traditionelle sætninger, præsten siger.

Selve vielsesritualet – hvad siger præsten

PRÆLUDIUM: Orglet begynder at spille, alle rejser sig op. Bruden føres ind, men sin far i højre arm.

FØRSTE SALME: Brudeparret er selv med til at bestemme de salmer, der skal synges.

HILSEN fra præsten

BØN

LÆSNING

ANDEN SALME

TALE fra præsten

VIELSEN: Brudeparret går op til alteret sammen og stiller sig der. Brudens far rejser sig og sætter sig på gommens plads.

Præsten starter tilspørgsel og erklæring:
Så tilspørger jeg dig [gommens navn]: Vil du have [brudens navn], som hos dig står, til din ægtehustru?
– JA.
Vil du elske og ære hende, og leve med hende både i medgang og modgang i hvad lykke Gud den almægtige vil tilskikke jer, som en ægtemand bør leve med sin ægtehustru, indtil døden skiller jer ad?
– JA.
Lige så tilspørger jeg dig [brudens navn]: Vil du have [gommens navn], som hos dig står, til din ægtehustru?
– JA.
Vil du elske og ære ham, og leve med ham i både medgang og modgang, i hvad lykke Gud den almægtige vil tilskikke jer, som en ægtehustru bør leve med sin ægtemand, indtil døden skiller jer ad?
– JA.
Så giv hinanden hånd derpå.

Præsten lægger sine hænder på brudeparrets hænder og siger:
Eftersom I forud har lovet hinanden at leve sammen i ægteskab og nu har bekræftet dette for Gud og for os, som er her til stede, og givet hinanden hånd derpå, så forkynder jeg jer at være ægtefolk både for Gud og for mennesker.

OBS. Her kan brudeparret give hinanden vielsesringe på og give hinanden et kys. Medmindre andet er aftalt med præsten inden, da der ikke er en dansk pendent til det amerikanske “and you may now kiss the bride”.

TREDJE SALME

SLUTNINGSKOLLEKT (BØN)

VELSIGNELSE af brudeparret

FJERDE SALME: Brudeparret rejser sig efter salmens efterspil og gør sig sammen klar til at gå ud under postludiet.

POSTLUDIUM: Orglet begynder at spille og alle i kirken rejser sig. Brudeparret går ud af kirken sammen, nu som ægtefolk.

Video fra kirkelig vielse

Er I mere visuelt anlagt, er der her en video, der viser, hvordan en kirkelig vielse kan finde sted

De første 23 minutter viser hele den kirkelige vielse.

Specielle ting, I kan få præsten til at sige

Mange brudepar kan godt mangle, at præsten opfordrer dem til at dele et kys efter, at de har afgivet deres løfter til hinanden. I sidste ende er det op til den enkelte præst, hvor langt fra de gamle traditioner, han/hun vil bevæge sig.

Husk på, at nogle præster er gammeldags anlagt og vil gerne følge de givne traditioner, mens andre præster leder efter en hver mulighed for at gøre vielsesritualet enten sjovt eller mere personligt. Så tag endelig en snak med præsten, der skal stå for jeres vielse, så I er sikre på, om han/hun er villig til at skræddersy vielsen til jer eller ej.

Tip til valg af salme

Folkekirken har lavet en side omkring valg af salmer med lydfiler fra de mest gængse salme, der bruges til bryllupper. Løb hurtigt listen igennem for at danne jer et overblik eller for at vælge de salmer, I skal bruge til jeres vielse. Det er virkelig smart, hvis du spørger mig.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *