Det kan være svært at regne ud hvor mange drikkevarer, der skal til for at holde et festligt bryllup uden, at man skal fylde huset eller lejligheden med resterne efterfølgende.
En oversigt
- Velkomstdrink: 1 glas pr. gæst (ca. 7 glas pr. flaske champagne/mousserende vin).
- Hvidvin: 1½ glas pr. gæst til forretten (ca. 8 glas pr. flaske hvidvin).
- Rødvin: 2½ glas pr. gæst til hovedretten (ca. 6 glas pr. flaske rødvin).
- Dessertvin: 1 glas pr. gæst til desserten (ca. 15 glas pr. flaske dessertvin).
- Øl: 2 øl pr. gæst (afhænger af jeres venner og families smag for øl).
- Sodavand: 2-3 dåser pr. gæst (afhænger af sammensætningen af gæster).
- Drinks: 2-3 drinks pr. gæst (afhænger af festtypen og sammensætningen af gæster).
Velkomstdrink
Velkomstdrinken er den eneste drikkevarer, som I som brudepar har 100% kontrol over, fordi det er jer, der vælger, hvad og hvor meget gæsterne skal have. Afhængig af temperaturen vil der ofte være et par gæster, der foretrækker en sodavand eller en kold øl i stedet for bobler, så vær forberedt på det.
Hvis I vil spare lidt på budgettet, kan I med fordel servere en lækker saft dekoreret med spiselige blomster. Læs også artiklen “Sådan holder du et billigt bryllup på budget“.
Hvidvin
Mængden af hvidvin, der drikkes, er mere varierende end velkomstdrikken. Der findes for eksempel gæster, der fortrækker hvidvin til hele menuen, altså: forret, hovedret og dessert. Dette kan være svært at regne sig frem til, men helt klart noget, man skal være opmærksom på. Som hovedregel skal I beregne 1½ glas hvidvin pr. gæst til forretten.
Prøv evt. en Sauvignon Blanc eller en Riesling. De plejer at falde i god jord hos de fleste.
Rødvin
Fordi rødvinen serveres til hovedretten, hvor gæsterne ofte skal sidde ned lidt længere tid, vil der automatisk ryge lidt ekstra rødvin til maden. De mange festlige indslag, der ofte kommer i løbet af maden, vil trække tiden ud, når først, der kommer sange og taler på række. Regn derfor med at hver gæst drikker 2½ glas. I får cirka 6 glas rødvin pr. flaske.
I kan f.eks. gå efter en blød og saftig spansk rødvin a la Bodega El Bos, Tinta De Toro.
Dessertvin
Om I serverer dessertvin til desserten, er klart en smagssag. I kan også vælge at gå med en hvidvin, men der er selvfølgelig en grund til, at dessertvine eksisterer og serveres med desserten. Hvis I ikke er vant til at pare dessertvine med dessert, får I et par tips her:
Søde desserter som chokolademousse og isanretninger passer særdeles godt sammen med søde dessertvine.
Desserter med en diskret sødme, her tænker jeg på ostekager og frugttærter, passer bedst sammen med mindre søde vine med en syrlig eftersmag.
En klassisk, sød dessert vin, der kunne være denne Moscato D’Asti
Øl
Ikke alle gæster drikker vin, så hav nogle kolde øl klar i køleskabet. Det kan dog variere rigtig meget afhængig af dine gæster. Ved en mindre formel fest, som et havebryllup eller et bryllup, hvor der er lagt op til dans, vil der helt naturligt blive drukket flere øl end til et mere formelt bryllup, hvor folk sidder ned i længere tid. Som udgangspunkt kan I beregne, at der drikkes 2 øl pr. gæst og så justere på antallet afhængig af sammensætningen af jeres venner og familie.
Sodavand
Sodavand drikkes både af både børn, gæster, der ikke drikker alkohol og gæster, der trænger til noget andet end øl og vin. Vær opmærksom på, at børn godt kan trække antallet af sodavand op.
Drinks
Hvis I skal holde fest til langt ud på natten, så kan I også sende lidt lækre drinks på bordene. Ligesom med øllene afhænger mængden af drinks af sammensætningen af jeres gæster. Hvis I beslutter jer for at servere drinks, kan I blandt andet vælge en åben bar eller en betjent bar.
Hvis I vil have en åben bar, kan I med fordel sætte et køleskab eller en stor balje med isterninger frem og fylde op med kolde øl, sodavand og færdigblandede drinks. Så kan jeres gæster nemt hente kold drikkelse, når de bliver tørstige.
I kan også vælge en betjent bar, hvor I enten lejer en tom bar og fylder med egne drikkevarer samt bartendere. Eller I kan leje professionelle bartenderne udefra, så I er sikre på, at jeres drinks sidder lige i skabet.
En nem og lækker løsning er færdigblandede cocktails som disse fra Nohrlund.
Tænk på sæsonen
Sæsonen, hvor I skal giftes, eller nærmere bestemt vejret, har en del at sige, i forhold til, hvilke drikkevarer I skal forvente forsvinder.
I varmere vejr vil gæsterne ofte række efter lette, læskende drikkevarer. Derfor vil der blive drukket flere drinks, lyse øl og rosé i temperaturer fra 20 grader og op.
I koldere vejr er feststemte gæster oftere til vin og tungere drikkevarer, som mørk øl og spiritus.
Faktorer, I skal tage højde for
Når I skal regne ud, hvor mange drikkevarer I egentlig har brug for, så er der nogle få faktorer, I skal tage højde for: Er nogle af gæsterne gravide, hvor mange af gæsterne skal køre hjem om aftenen og hvor mange gæster rører slet ikke alkoholiske drikke?
Hvis I prøver på at holde bryllupsbudgettet i bund, kan I med fordel læse vores artikel Sådan holder I et billigt bryllup.
I flere butikker er det muligt at lave en aftale om at levere uåbnede flasker tilbage efter festen og afregne derefter. Så spørg endelig, om dette er en mulighed.
Andre spørgsmål I med fordel kan stille jer selv: Er der mange børn med til brylluppet? Hvilket betyder ingen alkohol til dem. Foretrækker gæsterne normalt vin over øl eller omvendt ? Se på, hvad I normalt serverer, når I har gæster. Er det primært et ungt selskab, der vil drikke drinks til kl. 6 om morgenen eller et ældre publikum, der skal hjem omkring midnat? Se på sammensætningen af gæster og hvilken type fest, de forventer.